Qunfayakoon

Fanget i en syklus

In Israel-Palestine on 17. January 2024 at 09:31

For bare noen måneder siden mente Tybring-Gjedde fra Stortingets talerstol at vi ikke burde blande oss inn i saker og konflikter som ikke angår oss.

Men vi ser at det ikke gjelder hans entusiasme, engasjement og adopsjon av ytre-høyre retorikk fra den Israelske regjeringa når det gjelder den pågående bombinga av Gaza-stripa.

Han kommer med en falsk sammenligning mellom 11 september angrepet og det som skjedde 7 oktober – og forsøker å dreie oppmerksomhet rundt behovet for solidaritet med Israel som USA fikk.

Det er flere problemer her.

Og det er nettopp det Israels Regjering tidlig forsøkte å ikke ha en diskusjon om.

Historiene om babyene som ble halshugget og voldtektene ble overdrevet fra Israelsk side nettopp for å få denne blanko-fullmakten til å gjøre hva det ville.

Senere nyanser har ikke blitt kommunisert ut like godt.

Senere drap på egne sivile har kun blitt anerkjent med liten skrift.

Tybring-Gjedde ser heller ikke på hvordan en del seriøse amerikanske politikere advarer Israel mot å gjøre den feilen de selv gjorde etter 11 september.

Som jeg har nevnt tidligere – og som Tybring-Gjedde mest sannsynlig ikke er interessert i – så er Israel berettiget en reaksjon, bare ikke en reaksjon som innebærer kollektiv avstraffelse, som følge av anslaget 7 oktober.

Samtidig kan ikke 7 oktober forstås i et vakuum eller grunnet i urgammelt Jødehat. Det har en årsak, selv om reaksjonen er feil.

Ethvert forsøk på å snakke vekk okkupasjonen – og enhver ansvarsfraskrivelse for Israel på at fredsprosessen er død, er ledd i å nettopp adressere problemet.

Leave a comment