Qunfayakoon

Holdningsendring

In Religion and philosophy on 5. April 2010 at 18:25

Innlegget er også publisert på nettsiden til Dagsavisen

Det tar tid å endre etablerte holdninger som er blitt innarbeidet gjennom flere tiår. Likeså gjelder den muslimske verdenens holdning til vesten, Israel og USA. Holdningen til denne delen av verden er imidlertid kun politisk og er på andre plan som økonomi og turisme ikke eksisterende. Etter terrorangrepene mot tvillingtårene i New York ble vi i vesten oppmerksomme på tv bilder med jublende muslimer som nærmest feiret denne hendelsen. Bin Laden ble igjen den store helten og mange radikale ledere fikk endelig muligheten til å dominere nyhetsbildet.

I dag har de moderate og rasjonelle muslimske lærde som er i flertall igjen fått den oppmerksomheten de fortjener. Vi ble oppmerksomme på at selv lærde fra byen Deoband i India, som regnes som islams konservative puritanske fløy i subkontinentet tok avstand fra terrorisme og vold mot sivile. Det samme gjorde lærde i Pakistan og Bangladesh. Det nevnes Sarfraz Ahmad Naeemi en pakistansk lærd som ble drept i et attentat på grunn av sin motstand mot Taliban og for sin fordømmelse av selvmordsbombing. Tablighi Jamaat en muslimsk konservativ misjoneringsbevegelse tok også nylig avstand fra terrorisme og selvmordsbombing under sin årlige samling i byen Raiwind i nordre Punjab i Pakistan.

Videre ble vi via internasjonale medier informert om en detaljert fatwa på 600 sider som tok avstand fra terrorisme og alt som kan identifiseres med det. Forfatteren av fatwaen Tahir ul Qadri gjennomgikk alle aspekter og vinklinger på terrorisme og selvmordsbombing og brukte blant annet kilder fra koranen for å stemple dem som støttet slike handlinger til å være ikke troende. Videre har en konferanse sist måned i byen Mardin i Tyrkia ledet av sterke religiøse autoriteter innen Sunni islam omtolket en fatwa gitt av en anerkjent lærd fra 1300 tallet om konseptet Jihad. Det ble konkludert at grunnlag for Jihad som ble lagt til grunn på den tiden ikke gjelder i dag. Et kvantesprang med andre ord. Dette er få av mange eksempler som vi ser en voksende trend av i den muslimske verdenen. Så hva skjedde med holdningen og hvordan endret denne seg på et tiår?

For det første har alltid moderate og rasjonelle stemmer vært til stedet, disse har bare manglet lyttere. Kyniske ledere og etablerte religiøse ledere som utnyttet terrorangrepet 11. september fikk på grunn av sine synspunkter økt taletid noe som forskrekket oss i vesten, mens som hjernevasket et folk som ikke hadde noen alternative kilder. Den generelle muslimen hadde gjennom de siste tiårene vært vitne til lovnader om støtte fra USA som senere ble brutt. Med Bush administrasjonen og den aggressive politikken som ble ført økte oppslutningen for ekstreme ledere. Moderate ledere ble dermed satt til side.

Med økende USA kritikk på grunn av krig i Afghanistan og Irak begynte støtten for Taliban og Al-Qaida faktisk å øke. Nye terroceller etablerte seg raskt og unge desillusjonerte mennesker vervet seg. På den annen side støttet de fleste ledere i muslimske land krigen mot terror. President General Pervez Musharraf blir regnet som frontfigur i denne sammenhengen, men arabiske ledere var også en del av denne politikken. Da Al-Qaida ikke lenger klarte å slå til mot vestlige mål etter Madrid og London angrepene på grunn av økt sikkerhet ble sivile mål i muslimske land angrepet. Først regjeringsbygg, rettslokale så skoler, sykehus og senere shoppingsteder og bazarer. Det er faktum at det er flere muslimske offer på Taliban og Al-Qaidas samvittighet enn ikke muslimske.

Med denne endrede taktikken begynte folk som opplevde terror i sine nabolag å innse hvilket monster de tidligere støttet. Religiøse partier fikk mindre oppslutning under valg og internasjonale meningsmålinger viste en negativ trend for støtte til muslimske ekstremist organisasjoner. Da organisasjonen Tehreek.e-Nafaz-e-Shariat-e-Mohammadi (TNSM) under ledelse av Sufi Mohammad tok over makten i Swat dalen nord i Pakistan ble denne grupperingen ønsker velkommen av lokalbefolkningen. Regjeringen og militæret avtalte med TNSM om å holde status quo og ikke ekspandere til andre områder. Da Sufi Mohammad implementerte sin versjon av islam i området så folket det som noe helt annet enn sine forventninger. Kvinner skulle ikke studere og kunne heller ikke gå til mannlige leger. Det betydde i praksis ingen kvinnelige leger, og dermed at en syk kvinne skulle bli forlatt til å dø. Flere hundre jenteskoler ble brent og ved minste mistanker ble gutter og jenter pisket for ”umoralsk” oppførsel. TNSM angrep så andre distrikter rundt Swat dalen noe som trigget militæret til å lansere offensiv mot denne bevegelsen. Lokalbefolkningen tok til våpen og denne gangen støttet de soldatene.

Det er når en føler det på kroppen at man virkelig vet hvor vondt det gjør. Holdningen i Pakistan endret seg raskt som følge av utviklingen i Swat og oppslutningen rundt moderate religiøse og sekulære ledere økte. Denne trenden er å identifisere i Bangladesh og subkontinentet generelt også. Endringene er også å finne i den arabiske verdenen, Afghanistan og Irak, men med ISAF sine misforståtte angrep på sivile blir den økende oppslutningen mot Taliban og Al-Qaida bremset og i enkelte tilfeller reversert. Holdningen henger derfor sammen med hva USA foretar seg i den muslimske verden og hva utfallet av dette blir. Nobelsfredsprisvinner Mohammad El-Baradei, tidligere leder i IAEA er fortiden i sin innledende fase for å bli anerkjent som motkandidaten til Hosni Mubaraks kandidat i det kommende presidentvalget i Egypt neste år. El-Baradei sa nylig at USA og Europa må slutte med støtte til autoritære muslimske regimer og heller støtte demokratiske bevegelser da alternativer begynner å bli få og farlige.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: